ראיון עם שני חן כהן
ראיון עם שני חן כהן
שני היא קרימינולוגית קלינית ופסיכותרפיסטית מוסמכת.
מנהלת הרשות למאבק באלימות, אלכוהול וסמים בעיריית כפר סבא.
שני ענתה לשאלותינו בנושאים הכי בוערים ורגישים בהקשר של חומרים פסיכואקטיביים והתמכרויות.
איך ניתן לזהות שאני מכור?
הכי טוב לבדוק ההכי טוב לבדוק התמכרויות ב DSM או ב ICD אלו ספרים שהם בעצם מדריכים פסיכיאטרים לאבחון מחלות/ הפרעות ואני ממש ממליצה לקרוא את הפרק של התמכרויות. בעיקר מדובר על הגדלת הכמות הראשונית של הסם- כי אותה תחושה ראשונית לא תשוב. הסימנים העיקריים באים לידי ביטוי בצמצום תחומי עניין בחיים והתרכזות במציאת ושימוש לרעה בסם, שינוי במדדים פיזיולוגיים ופסיכולוגים (שונה מאדם לאדם), כאשר הסם אינו בהישג יד ישנה תסמונת גמילה/ קריז...
קרא.י עוד...
איך מתמודדים עם חבר או קרוב משפחה שמכור?
התמודדות עם חבר/קרוב משפחה מכור היא לא קלה, מכור (לא משנה למה סמים, עבודה, מין, הימורים, קניות ברשת) כי ברגע שההתמכרות שולטת באדם קרוב אליך החיים שלו ושל הקרובים לו משתנים. לרוב המכור חי סביב השגת מושא ההתמכרות שלו, ומצמצם אספקטים שונים בחייו. פחות מתעניין בדברים שאינם קשורים להתמכרות בחברים שאינם איתו בהתמכרות.
קרא.י עוד...
איך מובילים אדם מכור ללכת לטיפול?
לצערי לא קל לשכנע מכור ללכת לטיפול, קודם עליו להבין שהוא מצוי בבעיה וזקוק לעזרה. אם האדם לא בלב שלם מבין את הסיטואציה הטיפול לרוב לא יצלח.
לצערי, לעיתים אנשים צריכים להגיע לתחתית או להתעורר בסיטואציות קשות מאד, לעיתים אף מסכנות חיים על מנת לגשת לטיפול.
ישנן משפחות שנוקטות בשיטת "התערבות" בהן כל הקרובים עושים למכור "אמבוש" יחד. יושבים איתו במקום שלא ציפה לו והולכים איתו יחד כאשר כבר הכינו לו מראש
קרא.י עוד...
מה ניתן לעשות במקרה שהמכור מסרב לקבל עזרה?
אם המכור הוא מעל גיל 18 אין הרבה מה לעשות אלא אם עבר עבירה פלילית ואז יכולים להטיל עליו סנקציה אבל אם הוא לא באמת רוצה להיגמל הוא יעשה ויגיד מה שמצופה וברגע הראשון שיאפשר לו יחזור לשימוש.
לגבי קטין ניתן להכניסו למוסד גמילה או מוסדות של חסות הנוער (מלכישוע, רטורנו וכו') בכפייה ועם זאת שוב, גם כאן אם הקטין בליבו לא רוצה להיגמל הוא ימצא את הדרכים להשיג סם/ לממש את ההתמכרות שלו .
מהם הנזקים שיש בשימוש בסמים קלים?
אין דבר כזה סמים קלים, אלכוהול הוא סם חוקי לשתיה מעל לגיל 18 והתוצאות שלו הרות גורל (תאונות דרכים, אלימות קשה, אונס ועוד), כך שסם שמשפיע בצורה אחת על אדם אחד אינו משפיע באותה צורה על אחר. יש למחוק את המושג סם קל מהלקסיקון, קנאביס יכול לא לעשות כלום לאדם אחד ולאחר להוביל להתמכרות , להפרעות חרדה, דיכאון עד לידי פסיכוזות. כך גם ההשפעה של סמים שונה מאדם לאדם ולא ניתן לדעת כיצד הסמים ישפיעו על כל אחד ואחת. לכן עדיף לא לא לקחת סיכונים מיותרים ולהימנע מהם בכל מחיר.
מה הם הדברים שצריך להיזהר מהם בעת שימוש בסמים קלים, בשביל למנוע מהמצב להתדרדר?
שוב, אין דבר כזה סם קל, זה כמו להגיד "לשתות באחריות". עלי לא משפיעה כוס יין אדום כמו שמשפיעה עלי וודקה. יש הבדלים בחומרים גם כשהכמויות זהות וההשפעות שלהן על האדם הן תלויות במדדים פיזיולוגיים כגון משקל, גובה, לחץ דם וכו' וגם מדדים פסיכולוגיים כגון נטייה לחרדה, פגיעות גנטית למחלות ועוד.
אני משערת שהכוונה שלכם לקאנביס.. ההשפעות שלו שונות. חשוב לזכור שלקאנביס הניתן באישור רופא ישנן השפעות חיוביות כגון לחולי סרטן עם כאבים קשים, לחולי
קרא.י עוד...
האם יש לך סיפור אישי בו התמודדת, בתור אשת מקצוע, עם מכור?
יש לי הרבה סיפורים מרתקים עם מכורים, ההתמודדות שלהם קשה. הם מידי יום צריכים לנצח את עצמם. יכולה לספר לכם שלפני כמה שנים עבד אצלי אדם מקסים שהיה מכור עם תיקים רבים במשטרה ועשה עם עצמו תהליך מדהים והיה עובד מצוין שעבד אצלי הרבה זמן. היום יש לו מיזם של הוסטלים להומלסים אותם הוא מציל מחיים ברחוב.